Főzőiskola a Miele támogatásával

Gondolatok a kefir gombáról

Admin 2014.08.28

A kefir egészséges, könnyen emészthető fehérje kevés tejcukorral és zsírral, magas kálcium és B-vitamin tartalommal. Különösen jótékony, ha otthon magunk készítjük, pasztörizált tejből, adalékanyagok nélkül, természetes erjesztő mechanizmussal, pl. kefir-gombával, ami élesztőgombák és erjesztő baktériumok szimbiótikus telepe.

Tehát a kefir egészséges, de nem csodaszer!

Hogy mégis miért van olyan nagy kultusza a kefir gombának és miért olyan nagy a rajongótábora?

A válasz egyszerű: a civilizált élet és vele a helytelen táplálkozás elsősorban a bélflóránkat károsítja olyan alattomosan, rejtetten, hogy nem is érezzük, csak később, közvetten, sokszor több, enyhe, és nem is a bélrendszerre irányuló panasz jelenlétekor.

Immunrendszerünk 70 %-a a bélben dolgozik. Ezen nincs mit csodálkozni, ha belegondolunk, hogy a legintenzívebb kapcsolatunk a külvilággal a bekebelezett külső anyagok elemeire bontásával, válogatásával és felszívásával a belünk foglalkozik. Ez a speciális szervünk a mikroszkopikus bélbolyhokon keresztül végzi munkáját, melynek felülete kiterítve kb. futballpályányi, és az 5 m bél belső felszínére van összezsugorítva. Ebben a bélboholy erdőben kb. 400-féle és 3-5 kg-nyi „jó baktérium” él, akik segítik ezt a bontó-válogató-felszívó és védekező munkát amellett, hogy számos káros vagy emésztő nedveinknek ellenálló anyagot lebontanak, számunkra felszívhatóvá tesznek, még értékes anyagokat is szintetizálnak, vagy előanyagokból késztermékeket gyártanak.

Ez a bonyolult, dinamikus egyensúlyban lévő rendszer nagyon érzékeny. Ha megbomlik az egyensúly, még évtizedekig tünetmentes maradhat, mire kimerül a kompenzáló mechanizmus, vagy úgy felhalmozódnak káros anyagok, ill. olyan hiányállapotok keletkeznek, amik már érezhetően befolyásolják az egész szervezet működését.

És itt a természetes kefir óriási szerepe: - segít helyre állítani az egyensúlyt. Tehát minden olyan panaszt, tünetet, betegséget enyhít-kezel-gyógyít, aminek az alapja a bélcsatorna illetve az immunrendszer működésének bármilyen eltolódása.

- kimossa az oda nem való dolgokat: maradék salakanyagok, kártékony baktériumok, ha ezek pangása megszűnik, könnyebbnek érezzük magunkat

- helyreáll a passzázs: akár székrekedés, akár hasmenés volt a panasz

- visszaállítja a normál pH-t, ezzel segíti elő a jó baktériumok életterét

- visszapótolja a jó baktérium törzsek jelentős részét (Acidophylusok, Bifidusok, Lactobacillusok stb.), akik kiszorítják a nem odavalókat

- tehermentesíti ezáltal az immunrendszert, mivel kevesebb káros anyag képződik és kevesebb kórokozóval kell felvennie a harcot

- közvetve az immunrendszer hatékonysága nő más feladatainak ellátásában Pl.: a banális fertőzések, gyulladások leküzdése, vagy a mindig és mindenkiben folyamatosan képződő hibás (esetleg rákos) sejtek felismerése és elpusztítása

- a normál pH és a bélflóra visszaállításával segíti a bélbolyhok működésének helyreállását

- ezen keresztül a tápanyagokban levő hasznos anyagok (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak stb.) felszívódását

- ezáltal a relatív hiányállapot megszűnésével javul a szervezet szellemi-fizikai (akár szexuális) teljesítő képessége

- a vitamin- és ásványi anyag ellátás normalizálása tovább erősíti az immunrendszer – de bármelyik szervrendszer – működését

A kefir-kúra mellé általános javaslat az alkoholtilalom, az erős fűszerek kerülése, általánosságban egy egészségesebb étrend tartása, bővebb folyadék bevitel – amibe a napi fél liter kefir is besegít - ami a jótékony hatásokat önmagában is elősegíti...

Tehát nem a kefirnek van gyulladáscsökkentő, antibiotikus, „rákellenes”, vitalizáló, vércukor és koleszterincsökkentő, memória- és potencia-javító, és egyéb csodás hatása, hanem a szervezetünknek, aki saját öngyógyító mechanizmusait tudja hatékonyabban használni, ha nincs leterhelve a bélcsatorna eltolódott egyensúlyának balanszírozásával és a következmények kijavításával...

Ha utána olvasunk, hogy a kaukázusi népek körében nem ritka az egészségben, életerőben megélt magas életkor, akkor a kefir-fogyasztás mellé hozzá kell tenni a természet-közeli életmód minden egyéb jótékony hatását is, és ezek eredőjeként kell értékelni a pozitív tapasztalatokat.

Mindezek ismeretében készítsünk otthon természetes kefirt, fogyasszuk naponta a megfelelő mennyiségben, éljünk és táplálkozzunk egészségesen és örüljünk javuló egészségi-, testi-, lelki-, fizikai állapotunknak!

Mert a kefir finom és egészséges, segíti csodálatos szervezetünk optimális működését!

Címkék

  • diéta
  • csokoládé foundant
  • diétás tippek
  • diéta táplálkozás dietetika
  • kefir
  • Valentin nap

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

További cikkek